Cukiernik - Branżowa szkoła I stopnia
Zawód cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.
Do obowiązków cukiernika należy: nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
Cukiernik, podobnie jak kucharz dba o należyte przechowywanie produktów spożywczych, zna dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz zna różnorodne przepisy dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności.
Dobry cukiernik potrafi realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.
Podczas trwania nauki:
Uczniowie zdają jeden egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
W trakcie nauki nauczysz się:
* stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
* magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
* sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
* wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
* stosowania receptur cukierniczych,
* planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
* współpracy w zespole, komunikacji interpersonalnej,
* prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Po zakończeniu nauki absolwent może podejmować pracę jako:
-cukiernik,
-pracownik branży spożywczej.
Perspektywy zatrudnienia: zakłady przetwórstwa spożywczego produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie, ciastkarnie, cukiernie, restauracje, hotele, manufaktury słodyczy, prowadzenie własnej działalności gospodarczej.