25 Maja, Piątek, 2018

Wyjazd na staż w Grecji

Zgodnie z przygotowanym wnioskiem z Programu ERASMUS +  na projekt pt.:”Europejska jakość kształcenia – staże zawodowe w greckich obiektach gastronomiczno-hotelarskich” w dniu 13 maja 2018r grupa 64 uczniów pod opieką czterech nauczycieli wyjechała na staż . Trwał on będzie 14 dni. Miejsce zakwaterowania na stażu to: Golden Sun Mobility Center S.M.P.C.  w  Platamonas. Projekt skierowany jest do uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Wyjazd na staż uczniów odpowiada potrzebom rynku pracy w regionie i okolicach na wykwalifikowaną kadrę pracowników z branży gastronomicznej i hotelarskiej ze znajomością języków obcych - restauracje i hotele starają się bowiem zatrudniać pracowników, którzy znają języki obce. Uczestnicy projektu w większości pochodzą z obszarów wiejskich, z rodzin prowadzących gospodarstwa rolne. W połączeniu z wysokim bezrobociem występującym w regionie, uczniowie i absolwenci mogą mieć problemy ze znalezieniem zatrudnienia. Uczestnictwo w projekcie pozwoli ukształtować młodym ludziom postawy otwartości na świat i zdobyć nowe życiowe doświadczenia.

Główne cele projektu to:

a) zdobycie i ugruntowanie wiedzy praktycznej w kraju o bogatych tradycjach gastronomicznych,

b) doskonalenie umiejętności językowych w zakresie ogólnym, z naciskiem na słownictwo zawodowe,

 Pozostałe cele to:

a) wzrost motywacji do dalszej nauki zawodu oraz rozwijanie umiejętności językowych,

b) poznanie nowych technik i metod pracy w branży HoReCa

c) poznanie europejskiej kultury,

d) poznanie kuchni i zwyczajów żywieniowych w Grecji

e) otworzenie się na inne rynki pracy,

f) wykorzystanie obserwacji i doświadczeń po powrocie z praktyk w dalszej edukacji i w przyszłym życiu zawodowym,

g) nabycie i wzmocnienie umiejętności adaptacji i pracy w zespole międzynarodowym,

h) wzrost pewności siebie i swoich umiejętności, samodzielności oraz dojrzałości,

i) nabranie umiejętności radzenia sobie ze stresem,

j) wykształcenie postawy tolerancji i akceptacji dla odmienności kulturowej i społecznej,

k) nawiązywanie i budowanie pozytywnych relacji międzykulturowych.

 

Realizując powyższe cele uczniowie będą mieli większe szanse na znalezienie pracy, nie tylko w Polsce, ale również za granicą. Poza nowymi doświadczeniami zawodowymi zobaczą, jak pracuje się w międzynarodowych standardach, jak wygląda praca pod presją czasu, jak radzą sobie z tym doświadczeni pracownicy. Stażyści będą mieli także szansę na naukę języka obcego, zwłaszcza branżowego, co nie byłoby możliwe w regionie ich zamieszkania.

Program Erasmus + finansuje projekt w 100% i szkoła nie ponosi z tego tytułu żadnych dodatkowych kosztów.
Uczniowie będą uczestniczyli w szkoleniu PPOŻ I BHP. Zajęcia organizowane będą w magazynie, działach produkcyjnych  zakładów gastronomicznych oraz przy obsłudze klientów. W dni wolne od pracy w ramach programu kulturowego odbędzie się:

- wycieczka na Meteory- masyw górski z zespołem greckich manastyrów,

- wyjazd na Wyspę Skiatos - wyspę w zachodniej części Morza Egejskiego, w archipelagu Sporadów Północnych.

- wieczór grecki.