Branżowa szkoła I stopnia – operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego - klasa patronacka "Sokołów" S.A.
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego to zawód szerokoprofilowy ze względu na specyficzne branże przetwórstwa i wytwarzania w przemyśle spożywczym. Obsługuje on maszyny i urządzenia na wszystkich etapach produkcji wyrobów spożywczych. Użytkuje maszyny i urządzenia do przygotowania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych oraz do produkcji wyrobów spożywczych. Wykonuje czynności związane z procesem produkcji, magazynowaniem i ekspedycją wyrobów spożywczych.
Podczas trwania nauki
1. Uczniowie zdają jeden egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie:
- SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, pod koniec klasy trzeciej.
2. zajęcia praktyczne i praktyczną naukę zawodu uczniowie odbywają w Zakładach Mięsnych Sokołów S.A., za które otrzymują comiesięczne stypendia socjalne.
Czego będziemy się uczyć?
- dobierania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych,
- przeprowadzania oceny organoleptycznej surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,
- wykonywania czynności związanych z przygotowaniem surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,
- użytkowania maszyn i urządzeń stosowanych do przygotowywania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,
- rozróżniania technologii produkcji wyrobów spożywczych,
- wykonywania czynności związanych z prowadzeniem procesów produkcji wyrobów spożywczych,
- użytkowania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych,
- wykonywania czynności związanych z magazynowaniem wyrobów gotowych,
- wykonywania czynności związanych z ekspedycją wyrobów gotowych.
Po zakończeniu nauki
absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z:
- przygotowaniem surowców do produkcji wyrobów spożywczych w wykorzystaniem maszyn i urządzeń,
- wytwarzaniem półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,
- magazynowaniem wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego.
Absolwent szkoły ma również możliwości uzyskania dodatkowych kwalifikacji w zawodach w ramach obszaru kształcenia określonego w kwalifikacji zawodów szkolnictwa zawodowego - po potwierdzeniu kwalifikacji TG.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych lub w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego po potwierdzeniu kwalifikacji TG.18. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Perspektywy zatrudnienia
Absolwenci szkoły mogą podejmować pracę w przemyśle spożywczym na stanowiskach związanych z obsługą maszyn i urządzeń we wszystkich etapach procesu technologicznego. Może także prowadzić własną działalność gospodarczą.