Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to szkoła dla osób, które w przyszłości chcą pracować w branży usługowo – żywieniowej. Kierunek ten przeznaczony jest dla tych, którzy lubią gotować, interesują się zdrową żywnością i poszukują nowych smaków oraz chcą zdobyć atrakcyjny zawód. Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje do sporządzania potraw i napojów, planowania i organizowania produkcji gastronomicznej, obsługi konsumentów jak i świadczenia usług żywieniowych. To zawód świetnie odnajdujący się na rynku pracy, daje wszechstronne umiejętności z zakresu branży gastronomicznej.
Podczas trwania nauki:
1. Uczniowie zdają dwa egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - po II semestrze klasy IV
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych- po pierwszym semestrze klasy piątej,
2. Uczniowie odbywają praktyki zawodowe:
- 4 tygodnie w klasie trzeciej
- 4 tygodnie w klasie czwartej
w zakładach gastronomicznych na terenie województwa mazowieckiego,
3. Uczniowie zdobywają dodatkowe kwalifikacje w ramach innowacji pedagogicznej „Dietetyka i fitness” prowadzonej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Czego będziemy się uczyć?
- profesjonalnie przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii,
- oceniać żywienie różnych grup ludności, organizować i wykonywać usługi gastronomiczne,
- dokonywać zakupu surowców, półproduktów, organizować proces magazynowania i zabezpieczania żywności przed zepsuciem,
- oceniać surowce, półprodukty i potrawy gotowe według zasad oceny organoleptycznej,
- obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi,
- rozróżniać pozytywne i negatywne zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania i sporządzania potraw,
- przestrzegać zasad gospodarki odpadami,
- opracowywać nowe receptury potraw i napojówi wdrażać je do produkcji,
- obsługi nowoczesnych urządzeń stosowanych w gastronomii,
- planować i oceniać jadłospisy,
- obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków,
- układać menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia,
- organizować proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym,
- organizować przyjęcia okolicznościowe,
- korzystania z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu,
- przedstawiać ofertę usług gastronomicznych,
- prawidłowego przestrzegania i realizacji w praktyce zasady racjonalnego żywienia
- nowych trendów w żywieniu,
- nowoczesnych dekoracji potraw, aranżacji stołów i Sali.
- współpracy w zespole i zarządzania innymi osobami.
Po zakończeniu nauki
technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz warunków jej przechowywania,
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
- planowania i oceny żywienia,
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Po zdaniu egzaminu maturalnego można kontynuować naukę na wyższej uczelni (preferowane kierunki studiów: dietetyka, technologia żywności, towaroznawstwo, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii ).
Perspektywy zatrudnienia
Absolwenci szkoły mogą podejmować pracę w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, kawiarnie, bary), w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością (hurtownie spożywcze, magazyny), w zakładach opieki zdrowotnej (sanatoria, domy spokojnej starości,szpitale, w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności oraz w domach opieki społecznej, domach dziecka, internatach, hotelach, przedszkolach, pensjonatach,
Absolwenci mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.