Technik technologii żywności - klasa patronacka "Sokołów" S.A.

Technik technologii żywności to szkoła dla osób, które w przyszłości chcą pracować w branży spożywczej i usługowo – żywieniowej. Kierunek ten przeznaczony jest dla tych, którzy interesują się zdrową żywnością i oraz chcą zdobyć atrakcyjny zawód. Technik technologii żywności opracowuje nowe produkty żywnościowe i technologie ich wytwarzania, organizuje i zarządza procesem wytwarzania produktów żywnościowych i je ocenia. To zawód świetnie odnajdujący się na rynku pracy, daje wszechstronne umiejętności z zakresu przetwórstwa spożywczego i branży gastronomicznej.

 

Podczas trwania nauki:

1. Uczniowie zdają dwa egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe:

  • SPC.04.Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych - pod koniec klasy czwartej,
  • SPC.07. Organizacja i  nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych - po I semestrze klasy piątej,


2. Uczniowie odbywają praktyki zawodowe:

  • 4 tygodnie w klasie trzeciej
  • 4 tygodnie w klasie czwartej

 

 Czego będziemy się uczyć?

  • prowadzić procesy produkcji wyrobów spożywczych z zastosowaniem nowoczesnych technologii,
  • przygotowywać surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze,
  • magazynować wyroby gotowe i przygotowywać je do wysyłki,
  • właściwej oceny jakościowej wyrobów oraz jak stosować receptury i przestrzegać norm obowiązujących w produkcji wyrobów spożywczych,
  • dobierać surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji poszczególnych wyrobów spożywczych,
  • właściwie eksploatować oraz konserwować nowoczesne urządzenia wykorzystywane w procesie produkcji żywności,
  • monitorować przebieg produkcji wyrobów spożywczych pod kątem zgodności z systemami zapewnienia jakości,
  • określać wartość odżywczą żywności,
  • określać rolę drobnoustrojów w przetwórstwie spożywczym,
  • przygotowywać próbki żywności do przechowywania i badań laboratoryjnych,
  • sensorycznej oceny żywności,
  • podstawowych badań laboratoryjnych surowców i wyrobów spożywczych,
  • planowania, organizowania oraz nadzorowania procesów wytwarzania wyrobów spożywczych,
  • współpracy w zespole i zarządzania innymi osobami.
     

Po zakończeniu nauki

technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • samodzielnie organizuje stanowisko pracy,
  • wytwarza produkty spożywcze,
  • obsługuje maszyny i urządzenia stosowane do produkcji wyrobów spożywczych;
  • posługuje się dokumentacją techniczną i technologiczną,
  • dobiera surowce, dodatki i opakowania do produkcji wyrobów spożywczych,
  • dobiera narzędzia i maszyny do określonej produkcji,
  • kontroluje pracę maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności,
  • organizuje i nadzoruje przebieg procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • wykonuje badania laboratoryjne w celu oceny jakościowej wyrobów spożywczych,
  • komunikuje się, wyszukuje i przetwarza informacje,,
  • organizuje działalność własnej, małej firmy.

 

Po zdaniu egzaminu maturalnego można kontynuować naukę na studiach wyższych ze szczególnym uwzględnieniem wydziałów technologii żywności akademii rolniczych lub kierunkach pokrewnych np. technologia żywności, towaroznawstwo, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie.

 

Perspektywy zatrudnienia

Absolwenci szkoły mogą podejmować pracę w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, np. Zakłady Mięsne "Sokołów" S.A., przy produkcji szerokiej gamy artykułów spożywczych, przy obsłudze urządzeń produkcyjnych oraz przy organizacji produkcji i jej kontroli, w instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności, w placówkach zajmujących się przechowaniem i handlem żywnością.

Absolwenci mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa, przechowania i handlu żywnością oraz usług gastronomicznych, agroturystycznych.

strona główna powrót